Kraamzorg uren en vergoeding

Het aantal zorguren wordt afgestemd op jullie situatie. Je hebt standaard recht op 49 uren kraamzorg als je borstvoeding geeft en 45 uren bij flesvoeding over 8 dagen verdeelt. Ik gebruik hiervoor het Landelijk Indicatie Protocol (LIP)
Tijdens het intakegesprek bespreken we hoeveel uren kraamzorg jullie zullen ontvangen. Ook de verdeling van de uren zullen we dan samen bespreken.

Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket van je ziektekostenverzekeraar. Daarnaast wordt er een verplichte eigen bijdrage gehanteerd; voor 2024 is deze bijdrage € 5,10 per uur. Ben je aanvullend verzekerd? Dan is de kans groot dat je de eigen bijdrage (of een deel ervan) vergoed krijgt. Raadpleeg daarom je eigen polisvoorwaarden.
Indien er geen contract is met je zorgverzekeraar, hanteert Kraamzorg Lytse Poppe de tarieven voor niet-gecontracteerde zorg. Dat betekent dat ik nooit méér in rekening breng dan dat door de zorgverzekeraar vergoed wordt.

Andere weetjes

hier komen nog wat verwijzingen zoals Lytse Poppe etc.

Wat heb je nodig

Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig! Alleen een flinke stapel (hydrofiel-)luierdoeken is van essentieel belang! Ga dus vooral eerst rustig nadenken, kies wat je van te voren wilt aanschaffen, wat je ná de geboorte kan gaan kopen én wat je wellicht cadeau gaat krijgen.

Wieg of ledikantje met stevig matrasje
Molton onderleggers (4)
Onder-of hoeslakentjes (2)
Boven lakentjes (2)
Dekentjes van katoen of wol (2)
Kruiken van metaal met schroefdop en een rubber afsluitring in de dop (2) inclusief 2 kruikenzakken.
Thermometer (bij voorkeur 2; 1 voor de baby en 1 voor jezelf)
Rompertjes, helft maat 50 en maat 56 (6)
Truitjes en zachte broekjes of luierpakjes. (6)
Mutsje (3)
Jasje of vestje (1)
Sokjes (4 paar)
Omslagdoek (2)
Hydrofiele luiers, als hoofdluier en om af te drogen (8)
Hydrofiele washandjes (6)
Aankleedkussen met 2 badstof hoesjes (1)
Verzorgingsartikelen zoals olie, wasgel, billencreme, haarlotion, haarborsteltje en kammetje
Mandje voor de verzorgingsartikelen
Babybad en/of tummytub
Eventueel waskom
Luier- of pedaalemmer, met plastic zakjes
Luiers, als je katoenen luiers gebruikt (12)
Luiers, als je voor wegwerpluiers kiest in de kleinste maat (Newborn).
*) Bij een tweeling is het afhankelijk van het gewicht van de baby´s welke maat luier je aanschaft. Soms moet je voor de eerste week nog een maatje kleiner kopen dan de standaard new born maat 1.
Spuugdoekjes (6) 
Bij borstvoeding: eventueel voedingsbeha´s (2 of 3)
Zoogkompressen (1 pak)

Bij flesvoeding:
Fles met speen voor pasgeborene (2)
Pak kunstvoeding voor pasgeborene 
Flessenreiniger. (Eventueel flessenwarmer) 

Wist je dat:
…de huid van je baby nog niet volledig is ontwikkeld en daardoor erg gevoelig? De huidcellen staan verder uit elkaar en de beschermende zuurmantel is nog onvolledig.
Vandaar de voorkeur voor ‘schone’ stoffen zoals biologisch katoen of wol/zijde bij de keuze van de kleding voor je kindje. Wol en zijde hebben namelijk de eigenschap om de huidontwikkeling te stimuleren. Ook kunnen deze materialen warmte en kou goed reguleren waardoor je kindje altijd een comfortabel gevoel heeft
 
Kraampakket.
Via je zorgverzekeraar kun je een kraampakket ontvangen (zie polisvoorwaarden) of soms zelf afhalen. Als je dit pakket niet krijgt, kan je het pakket met onderstaand basislijstje zelf samenstellen.
1 matras beschermer
20 stuks groot kraam-/nachtverband
20 stuks kraamverband
2 stretchbroekjes
1 pak zigzagwatten
2 pakken steriele gaasjes (16×16 cm)
6 celstof onderleggers (60×60 cm)
2 kraammatrassen
1 steriele navelklem
desinfecterende zeep
1 flesje alcohol 70%
luierttape

Kraamzorgdossier

Kraamdossier
Alle controles van jou en je baby hou ik bij in het kraamdossier, zodat deze informatie beschikbaar is voor de verloskundige en/of huisarts. Daarnaast schrijf ik elke dag een kort verslagje zodat het een mooie herinnering aan je kraamtijd zal zijn.

Goede afsluiting kraamtijd
Zodra je aangifte bij de eigen gemeente doet van de geboorte van jullie kleine, wordt normaliter de GGD op de hoogte gebracht. Zonder nader overleg resulteert dit in een bezoek van een medewerkster van de GGD (meestal rond de 5e dag na de geboorte van je baby) voor een gehoortest en de hielprik. Mocht je dit eventueel anders willen, dan overleggen wij dit, zodat e.e.a. goed afgestemd kan worden. Het aanbod om na de kraamweek begeleid te worden door het consultatiebureau, wordt dan ook besproken.


Contact gegevens

info@kraamzorglytsepoppe.nl
06-18647789 (Wilma) / 06-49660274 (Arieneke) / 06-28472637 (Gretha)
De Stelling 1, 9265LJ Suwâld (Nederland)
KvK 76784185
Lid Coöperatie Kraamzorggroep
AGB Code : 33006333
Share by: